arrow_drop_up arrow_drop_down

Voorbereiding op thermografie onderzoek

Voor accurate thermografische beelden vragen we u deze lijst op tijd en goed door te nemen

4 dagen voor het onderzoek

 • geen zonnebrand, zon, hoogtezon of andere huid verkleuringen op het lichaamsdeel dat u graag onderzocht wilt hebben.
 • Bedek de huid die in beeld komt als u toch lang in de zon bent
 • Bij borstonderzoek de oksels niet scheren/waxen tot een ongeveer week voor het onderzoek
 • Bij full body onderzoek het lichaam niet scheren/waxen tot ongeveer een week voor het onderzoek

24 uur voor het onderzoek

 • vermijd extra fysieke activiteit, zoals sport, zwaar lichamelijk werk
 • geen massage– of lymfe drainagebehandeling
 • geen chiropractie, osteopathie– of fysiotherapie behandeling
 • geen sauna, hete baden of koude pakkingen
 • mocht er sprake zijn van koorts neem dan even contact op om te overleggen, eventueel moet er een nieuwe datum ingepland worden
 • geen alcohol drinken
 • Mannen niet scheren bij een onderzoek aan het hoofd

Op de dag van onderzoek zelf

 • geen make-up bij onderzoek aan het hoofd
 • geen body crème, olie of deodorant gebruiken, ook de biologische varianten niet
 • 2 uur van te voren niet eten bij een full body onderzoek of onderzoek aan het hoofd
 • Niet roken tot 4 uur vóór alle onderzoeken omdat de bloedvaten vernauwen
 • Tot 1 uur van te voren niet mobiel bellen aan het oor vanwege warmte bij een onderzoek aan het hoofd
 • Geen warme dranken nemen tot 2 uur voor alle onderzoeken, water mag wel
 • geen kauwgum gebruiken op de dag van onderzoek aan het hoofd
 • vermijd airco in de auto die direct op het lichaam blaast bij alle onderzoeken
 • vermijdt de stoelverwarming bij alle onderzoeken voordat u komt.
 • Vermijdt het dragen van een rugzak voor u komt voor het onderzoek
 • Draag lang haar vast in een staart voor u komt voor het onderzoek
 • verzoek om sieraden af te doen 2 uur voor het onderzoek
 • Op deze dag geen bh dragen tot na het onderzoek bij borstonderzoeken en vrouwengezondheidsonderzoeken. Protheses kunt u weer dragen na het onderzoek
 • kom 10 minuten vroeger dan de afspraak om te acclimatiseren, trek alvast uw jas uit en doe uw shawl af.
 • Neem een haarband, elastiekjes of haarklemmetjes mee bij thermografie aan het hoofd. Ook bij kort haar; al het haar wat nog in plukjes over het gezicht valt neemt het zicht van het hoofd weg.
 • Bij borstonderzoek de oksels niet scheren/waxen tot een ongeveer week voor het onderzoek
 • Bij full body onderzoek het lichaam niet scheren/waxen tot ongeveer een week voor het onderzoek

Graag in acht nemen voor het onderzoek

 • Borstoperatie; we houden een wachttijd aan van 3 maanden voordat we een thermogram maken.
 • Chemotherapie; we houden een wachttijd aan van 3 maanden na de laatste chemo.
 • Bestraling; we houden een wachttijd aan van 6 maanden na de laatste bestraling.
 • Alle operaties elders in het lichaam vragen om overleg met de thermograaf. Het kan zijn dat een langere pauzetijd nodig is.
 • Vanaf 1 maand na een biopsie kan een thermogram gemaakt worden.
 • Thermografie is aan te raden bij problemen tijdens borstvoeding. In de regel wordt dit onderzoek vanaf 1 maand na de laatste actieve borstvoeding gedaan
 • Een behandeling bij de mondhygiënist kan tot 1 week voor een thermografie afspraak van het hoofd
 • Een thermogram kan pas 6 weken na een borstweefselbehandeling gemaakt worden. Houdt u dus rekening met een pauze tijd na de borstweefselbehandeling

Waarom rekening houden met zoveel zaken vóór het onderzoek?

Medische thermografie maakt gebruik van een infrarood camera die de temperatuur meet aan de oppervlakte van de huid. Daarmee detecteren we patronen die gewoon én ongewoon zijn. We meten ook de temperaturen.

Asymmetrie in temperaturen geeft een niveau van zorg aan. Patronen en asymmetrie samen kan een aanleiding zijn voor vervolgonderzoek.

Er zijn externe (buiten uw lichaam) factoren die invloed kunnen hebben op deze patronen en temperaturen; al deze zaken ziet u boven in de lijst vermeld staan.

Om een nauwkeurig thermogram te maken is het zeer belangrijk rekening te houden met deze factoren.

Als we uw beelden hebben gemaakt en alle vragen zijn gesteld, laat ons dan weten of u een rapport wilt wat gemaakt is door een arts of door een therapeut, uitleg tijdens consult.


Heeft u twijfels over of u goed voorbereid bent, belt u dan op tijd met ons.

Bij niet op tijd afzeggen (dit kan kosteloos tot 48 uur op werkdagen) brengen we de nota in rekening voor het onderzoek waar u voor gekozen had. (bij Baseline of Borstonderzoek wordt een borstonderzoek in rekening gebracht). We hopen op uw begrip hiervoor.

Veel gestelde vragen over thermografie

Kun je met behulp van thermografie borstkanker vaststellen?

Nee, op basis van een thermografie kan geen borstkanker worden vastgesteld.

Borstkanker kan alleen worden vastgesteld door weefselonderzoek via een biopsie/punctie. Wel kan met behulp van thermografie worden geconstateerd dat (een deel van) je borst een afwijking laat zien die een reden geeft voor verder onderzoek.

Dergelijke afwijkingen kunnen met thermografie al in een zeer vroeg stadium ontdekt worden. Als onze arts of therapeut een hoog niveau van zorg constateert, zult u altijd worden doorverwezen naar uw huisarts, die verwijst door voor verder onderzoek in het ziekenhuis.

We werken met de software van Total Vision, deze biedt de mogelijkheid de anamnese en de thermografische beelden direct te uploaden naar Physicians Insight voor interpretatie. De afbeeldingen worden beoordeeld door  Physicians  ( dat is soms een arts en soms een therapeut) die bovenop hun opleiding  een extra opleiding tot medisch thermoloog hebben gedaan. Zij maken ook de rapporten. 

Wat is een baseline?

Een baseline is een combinatie van twee thermografische borstonderzoeken en wordt gebruikt als nullijn-meting. Het is een uitgangspunt dat gebruikt kan worden voor verdere vergelijking.

Vrouwen die voor het eerst een thermografie laten maken adviseren wij om te kiezen voor zo’n baseline.

Bij het eerste onderzoek geven de temperaturen en patronen ons een indruk van je borsten. Soms verbeteren deze patronen, als je met de diverse borstgezondheidstips aan de slag gaat in de 3 of 6 maanden daarna. Maar het kan ook de andere kant opgaan en dat kunnen we dan zien bij het tweede onderzoek.

Een tweede onderzoek is om duidelijkheid te krijgen over je patronen en over de zorgindicatie die we moeten toekennen. Kwaadaardige cellen delen zich elke 90 dagen; mocht er iets gaande zijn in je borst, dan krijgen we dat snel duidelijk in een baseline.

De baseline is verder belangrijk omdat deze een blauwdruk geeft van hoe je borsten zijn en welke patronen specifiek bij jou horen (mede op basis van jouw voorgeschiedenis). We pakken de baseline er altijd bij als je voor een vervolg controle komt.

Wat kan ik verwachten tijdens een thermografisch onderzoek?

Een borst thermografie omvat een eenvoudige niet-invasieve procedure; zonder straling, volledig pijnloze en duurt ongeveer 30 minuten. 

Afhankelijk van het onderzoek dat je kiest (en dus van het aantal opnames) duurt een consult tussen de 15 en 90 minuten.

De kamertemperatuur is tussen 21 en 23 graden Celcius. Er wordt verzocht het te onderzoeken deel te ontkleden (afhankelijk van het soort onderzoek je bovenlichaam, of je hele lichaam tot je onderbroek). Hierdoor kan je lichaam vast afkoelen en zich van het valse hittepatroon van kleding ontdoen. Als de gehele serie opnames gemaakt zijn kijken we samen de afbeeldingen na op eventuele opnameverbeteringen, die dan meteen alsnog gemaakt worden. Vervolgens wordt alles verstuurd naar  Physicians Insight voor interpretatie. Na ongeveer 10 werkdagen is het rapport klaar en krijgt u deze in u mail. 

Tijdens de bel afspraak wordt uw rapport besproken, kunt u al u vragen stellen en indien gewenst krijgt u adviezen om uw (borst)gezondheid te verbeteren.

Wordt thermografie vergoed door de zorgverzekering?

Op dit moment voor zover wij weten helaas niet!

Mocht je een verzekeraar weten die wel het onderzoek vergoed laat het ons dan weten, dan kunnen we dit vermelden. In het kader van preventie zou thermografie zeker goed passen en zorgkosten kunnen verlagen, helaas is het nog niet zover.

Is er wetenschappelijk onderzoek?

Ten minste vijf belangrijke studies gepubliceerd tussen 1980 en 2003 stellen dat (borst)thermografie is een belangrijke stap vooruit is in het vaststellen van borstkanker niet alleen met grotere gevoeligheid en specificiteit, maar ook jaren eerder dan met een andere wetenschappelijk geteste medische technologie. Meer onderzoeken kunt u vinden op pubmed.

* Cancer, 1980, Volume 56, 45-51. (17) 58.000 patiënten met borstklachten werden onderzocht tussen 1965 en 1977. 1.245 patiënten met abnormale Th3 mammothermen hadden normale borsten door mammografie, echografie, lichamelijk onderzoek en biopsie. 38% van de vrouwen met normale borsten en 44% van de vrouwen met mastopathie heeft binnen vijf jaar borstkanker met biopsie ontwikkeld. 90% van de patiënten met Th4 of 5 had de diagnose kanker bij hun eerste bezoek.

* Biomedical Thermology, 1982, 279-301, Alan Liss, Inc., New York. Michel Gautherie, MD, volgde tienduizend achthonderdvierendertig vrouwen gedurende 2 tot 10 jaar door klinisch onderzoek, mammografie en thermografie. (15) Het onderzoek volgde 387 personen met normale borstonderzoeken en mammogrammen, maar Th3 thermografische scores voor een gemiddelde van minder dan drie jaar. Bij degenen zonder symptomen ontwikkelde 33% kanker. Bij mensen met cystische mastitis ontwikkelde zich kanker bij 41%. Dit waren voornamelijk vrouwen tussen de 30 en 45 jaar oud, waarbij borstkanker de belangrijkste doodsoorzaak is.

* Thermology, 1986, deel 1, 170-73* * . (18) De effectiviteit van mammografie, klinische palpatie en thermografie werd vergeleken bij de detectie van borstkanker. Thermografie had de beste betrouwbaarheid, maar de beste resultaten werden gevonden toen ze alle drie samen werden gebruikt.

* The Breast Journal, Volume 4, 1998, 245-51. (19) Keyserlingk et al documenteerden een gevoeligheid van 85% bij de diagnose van borstkanker met behulp van klinisch onderzoek en mammografie samen. Dit nam toe tot 98% wanneer borstthermografie werd toegevoegd.

* American Journal of Radiology, januari 2003, 263-69. (16) Het tijdschrift meldde dat thermografie 99% gevoeligheid heeft bij het identificeren van borstkanker bij enkele onderzoeken en beperkte gezichtspunten. Dus een negatief thermogram (Th1 of Th2) in deze setting is krachtig bewijs dat kanker niet aanwezig is.

We use cookies